søndag 29. september 2013

"Krupp-unge" nr 3...


Falsk krupp:

Falsk krupp er en sykdom som rammer småbarn. Den medisinske betegnelsen på falsk krupp er akutt laryngitt. Sykdommen starter ofte som en forkjølelse. Etter hvert fører forkjølelsen til en betennelse i luftrøret, bl.a. omkring stemmebåndene. Luftrørsbetennelsen gir en karakteristisk gjøende hoste. Barnet har ofte hørbar, anstrengt innpusting, mens utpusting går lett (motsatt ved astma).
Tilstanden debuterer ofte ganske brått. Barnet kan ha vært forholdsvis friskt når det om kvelden ble lagt ned for å sove. Noen få timer senere våkner barnet og har vansker med å puste og har fått den typiske hosten. Tilstanden kan oppleves som dramatisk både av barn og voksne. Man frykter at barnet er i ferd med å kveles. Heldigvis skjer det nesten aldri. Barnet blir gjerne raskt bedre om det kommer ut i frisk luft. En typisk situasjon er at foreldrene kaster seg i bilen og kjører av sted til lege eller sykehus. I løpet av bilturen blir barnet betydelig bedre.
Sykdommen er hyppigst hos barn i alderen 1/2 - 3 år, og det er en vanlig årsak til legekontakt.
Kilde: NHI.no 
(du kan trykke på linken oppom om du ønsker å lese mer om falsk krupp)

Helle har vært veldig plaget med dette, og hun har det fortsatt innimellom. Hun har fått innhalasjoner som vi bruker forebyggende på henne ved forkjølelse.
Første gang Helle fikk det var hun sikkert på alder med Sofie (6 mnd.). Jeg husker iallefall at det var ganske så skremmende at vår lille baby ble SÅ tett på så kort tid, uten noe forvarsel. Vi ringte legevakten og fikk gode råd derfra. Det ble noen halvtimer på kvelder/netter ute på terrassen ikledd lue og dyne, og dette hjalp som regel.
Jeg kan ikke huske at jeg hadde hørt om denne tilstanden før. Iallefall ikke bemerket meg det, sikkert fordi jeg ikke hadde barn selv? 

Tuva hadde det et par ganger innen hun ble ett år, ellers kan jeg ikke huske at hun har hatt det.

I går fikk også Sofie oppleve falsk krupp!
Halvannen time etter hun var blitt lagt for kvelden, våknet hun og skreik. Da var hun blitt ganske tett, og hadde bjeffende hoste innimellom skrikingen. Hun virket litt redd selv, og det er egentlig det verste å se at ungen blir redd om mer oppkavet. For jo mer hun kavet, jo verre var det for henne å få dratt inn pusten. 
Hun fikk komme inn på stua, for det hjelper ofte at de får sitte oppreist på fanget ei stund. Og der roet hun seg fort. 
Heldigvis har hun endelig blitt kveldstrøtt, så hun sovnet ganske fort på fanget mitt. Og hun fikk sove på sofaen, så vi fikk følge med henne før vi la oss;
*smelt*
I kveld har jeg pakket på henne en en ekstra dress, samt ei tynn hue. Og hun ligger på rommet med vinduet på vidt gap, samt mange bøker under hodeenden på senga, i håp om hun ikke skal bli fult så tett til natten.


Forøvrig har vi hatt ei fin helg. Vi har hatt besøk av "Mimmi" (svigermor), Amanda og Andrea (nieser).
Så får vi se hva neste uke bringer ;-) 

~Jeanette K~

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar